Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

ISU-frukostseminarium: ”Ge mig era trötta”

2 november kl. 08:0009:00

Gratis

Frukostseminarium-995-298

Välkommen till ISU-frukostseminarium om ”Ge mig era trötta”

Urban Skogmar, Arkitekt och studiochef på Sweco Architects Malmö och Beryl Boonzaaier, Arkitekt på Sweco Architects Malmö presenterar deras vinnande bidrag i tävlingen Imagine Open Skåne 2030.

Förslaget, det vinnande bidraget i tävlingen Imagine Open Skåne 2030, går ut på att väcka opinion och debatt kring hur Skåne ska och bör utvecklas de närmaste decennierna. Förslaget adresserar och avser att lösa utmaningar, enligt juryns vinnarmotivering: ”angelägna regionala och globala såsom: migration och befolkningsökning men problematiserar framförallt nationsgränserna.”

Bakom tävlingen står i sin tur Region Skåne och Sveriges arkitekter, som vill väcka opinion och debatt kring hur Skåne ska och bör utvecklas de närmaste decennierna.

– Titeln på projektet refererar till en inskription på Frihetsgudinnan i New York, som en koppling till den smältdegel som ju New York är. Det är också en stad som växte väldigt fort, säger Jan Matsson, vd för Sweco arkitekter. Han fortsätter:

Oavsett om Öresundsområdet skulle växa så här eller på något annat sätt, så kan den här sorterns förslag väcka diskussionen om hur vi vill att våra städer ska växa.

Vad är attraktivitet i en stad? Vad lockar människor? Hur bygger vi kreativa storstäder? Jan Matsson understryker att förslaget är en idé, ännu långt ifrån verkligheten. Samtidigt handlar långsiktig utveckling av städer ofta om att våga ta visionära beslut och ha framförhållning.

 

För vem?

Staden, den här regionen och våra invånare – på ett holistiskt plan – som ett verktyg/inspiration till den planeringsprocess stadsutvecklingsmässigt vi har framför oss inför 2030. Visionärt liksom strategiska översiktiga långsiktiga beslut. Och rent teknisk och ekonomiskt instrument för ökad skattekraft det vill säga bidra till att skapa en hälsosam attraktiv kreativ stad/region som lockar människor.

Länk till mer information om förslaget

Sammanfattande text från länken ovan:

UTMANING

Globalt sker en stor befolkningsutveckling främst i U-länderna som, i kombination med klimatförändringarna, leder till brist på resurser och försörjning. Många ser möjligheter i Europas städer, varför en stor migration kommer att vara i decennier framöver, idag pådriva av de konflikter som härjar i Mellanöstern. Europa har svarat med en protektionistisk politik som riskerar att hota EU-samarbetet. I Skåne har det lett till gränskontroller som hindrar skapandet av en samlad Öresundsregion, vilket är forutsättningen for Skånes konkurrenskraft.

SVAR

Steg 1: en politisk vision om ett Skandinavien som enat marknadsför idén om demokrati och valfärd men också nybyggaranda.

Steg 2: I Skandinaviens folkrikaste region, Öresundsregionen, skapas en ny Europeisk metropol. Köpenhamn och Malmö byggs ihop fysiskt genom en tättbebyggd arkipelag och ingår i en ny stad, Öresund City, som i framtiden blir odelbar. Innovationerna, naturen och narheten till kontinentens storstäder gör den till en magnet for många av de människor, i Sverige och övriga världen, som vill bygga upp framtidens hållbara storstad.


IMAGINE Open Skåne 2030 vände sig till verksamma inom gestaltning med intresse för framtidsfrågor och samhällets rumsliga utveckling. Tävlingen var öppen för alla, unga talanger, studenter och erfarna professionella, verksamma i Sverige eller utomlands. Ambitionen var att IMAGINE Open Skåne 2030 skulle generera idéer och tankeväckande uppslag om hur vi utvecklar en stark, bärkraftig och attraktiv region.

IMAGINE Open Skåne 2030 har fungerat som en plattform där tävlingsdeltagare kan uttrycka sina åsikter kring vad som är viktiga framtidsfrågor för delaktighet, utformning och utveckling av Skåne. Upplägget är tänkt att generera kreativitet och viktiga diskussioner, inom arkitektkåren och med andra yrkesgrupper.


2016 lanserades nytt koncept på ISU frukostseminarium. Vi bjuder in en ”kritisk vän”. En person som på det ena eller andra sättet arbetar med samma frågor som presentatören men inom en annan sektor. Den kritiska vännens roll är att reflektera över det som sagts under presentationen utifrån sin verksamhets perspektiv för att bidra med andra infallsvinklar på ämnet.

Denna gång har vi bjudit in en ”kritisk vän” från det offentliga/kommunen som arbetar med utveckling av hur Skåne ska och bör utvecklas de närmaste decennierna. Urban Skogmar och Beryl Boonzaaier får input från Tor Fossum, miljöstrateg, på strategiavdelningen, stadsbyggnadskontoret Malmö stad. Tor Fossum projektleder Plan för Malmös vatten, och leder arbetet med en förstudie om kustskydd för Malmö  i förhållande till höga havsnivåer, och kan reflektera över hur förslaget berör vattenfrågor och Öresund.


Inledningsvis bjuds det på frukost, följt av tjugo minuters presentation, för att sedan avsluta seminariet med en öppen diskussion.

Anmäl dig här!

FacebooktwitterFacebooktwitter

Detaljer

Datum:
2 november
Tid:
08:00 – 09:00
Pris:
Gratis
Evenemang Categories:
,

Plats

Kommendanthuset
Malmöhusvägen 5
Malmö, 20124 Sverige
+ Google Map