Så sänker du dina energikostnader

Last modified date

Vare sig du bor i hus eller lägenhet vill du naturligtvis ha så låga elkostnader som möjligt. Det finns mycket du kan göra för att spara tusenlappar året om.

Rörligt elpris

Dina möjligheter att påverka dina elkostnader är riktigt stora, särskilt om du äger din bostad och om du bor i hus. Men naturligtvis kan du som hyr lägenhet eller hus också påverka storleken på dina elräkningar. Särskilt genom att ha rätt elavtal. Först och främst bör du byta till ett avtal med rörligt elpris. Det visar sig att över tid kommer du att tjäna på att ha ett avtal med rörligt elpris som följer marknaden, istället för ett avtal med en fast månadskostnad. När du väljer Göta energis avtal Spot on med rörligt elpris får du marknadens billigaste pris. Du får dessutom 300 kronor att handla mat för och alla lojala kunder får också en daglig bonustimme. Det innebär att du får 365 timmars el per år alldeles gratis.

Fönster och dörrar

Förutom att byta till ett avtal med rörligt elpris bör du undersöka dina fönster och ytterdörrar. Genom att byta fönster och ytterdörrar till moderna och energisnåla diton som håller värmen på insidan, istället för att läcka värmen utomhus, kommer du att spara mycket pengar. Det är förvisso en investeringskostnad i början, men i slutändan kommer du tjäna tusenlappar på det årligen. Förutom att du naturligtvis gör rotavdrag för arbetskostnaden.

Kolla isoleringen

När du ändå tittar på fönster och dörrar bör du också undersöka hur isolerat ditt hus egentligen är. Bor du i bostadsrätt, i en lägenhet, är det naturligtvis svårt att påverka själva isoleringen, på samma sätt som med eget hus. Titta på huset när det är minusgrader. Leta efter frostiga partier på utsidan av huset. Det indikerar att just där läcker huset värme. Om det var länge sedan huset byggdes, blev renoverat eller tilläggsisolerat kan det också vara klokt att be en snickare komma och titta på det. Ifall du bör tilläggsisolera ditt hus. När du byter ut dörrar och fönster kan det ofta kännas motiverat att byta dåliga bräder, isolera och måla om huset.

Solceller

Solceller är ett enkelt sätt att sänka energikostnaderna på. Köp solceller och sätt upp på taket, så blir elräkningen roligare. Solceller är ju också ett perfekt alternativ för en friggebod eller sommarstuga.

Sänk innetemperaturen

Du kan också minska på din energikostnad genom att sänka innetemperaturen. Börja med en grad i taget, så att ni hinner vänja er. Köp innetofflor, sticka sköna sockor och sätt på er en extra tröja. Det är också hälsosammare att ha lite kallare inomhus än för varmt.

Kamin

Du kan också installera en kamin att elda i under de riktigt kalla vintermånaderna. Det passar särskilt bra om du har tillgång till gratis/billig ved. En kamin är ju också skönt att ha vid en elavbrott och storm.

kalle