Hur utvecklas en stad?

Last modified date

När det kommer till att utveckla städer är detta något som stadsplanerare och forskare har jobbat med i flera århundraden. Det finns till och med forskning som visar att det fanns stadsplanerare för flera tusen år sedan då egyptierna levde. Detta då det troligen fanns någon som var ansvarig för hur gator skulle vara uppbyggda för att byggmaterial skulle kunna transporteras exempelvis. Därför kommer denna artikel kolla närmre på stadsutveckling i dagens samhälle och hur det kan påverka hur människor lever och inreder sina hem.

Lägenheter med eller utan fönster

När nya lägenheter byggs i Sverige ligger det ett stort fokus på att bygga lägenheter som har många fönster som släpper in mycket ljus. Anledningen till detta är att svenskar behöver så mycket ljus som möjligt för att kroppen ska må bra då det kan vara mörkt under långa perioder på vintern. För att se till att lägenheten fångar upp så mycket ljus som möjligt kan det också vara bra att köpa tapeter som tillåter detta. Det finns nämligen tapeter som funkar extra bra för att fånga upp solens strålar, vilket gör att lägenheter känns extra rymliga och fräscha. Oftast handlar det dock om att tapeten ska vara vit, då vita färger fångar upp solens ljus bättre i jämförelse med exempelvis svarta tapeter.

Vad gör en stadsutvecklare?

När det kommer till att utveckla en stad måste stadsutvecklare tänka på flera olika saker, exempelvis väder, lokala omständigheter och behovet av nya boenden. När det kommer till vädret måste lägenheter och boenden ha tillgång till ljus men också ligga nära större transportleder. Vad gäller de lokala omständigheterna måste stadsutvecklare fundera på hur pass utvecklad en stad redan är. Exempelvis är det svårt att utveckla nya städer eller en ny tunnelbana i en gammal stad som exempelvis Rom eller Venedig där de olika husen är jättegamla och kanske inte klarar en massa borrande. Sist men inte minst måste stadsutvecklare också fundera på hur fort nya bostäder och kontor måste byggas. Om det exempelvis pågår stora investeringar från företag kräver detta att nya kontorslokaler måste byggas.

kalle