Hur stadsplaneringen kan påverka ditt villaköp

Last modified date

Världens städer har gått igenom ett flertal förändringar under historiens lopp. Faktorer som den industriella revolutionen, bilens uppfinnande och nya kunskaper om miljöns inverkan på människans hälsa har fått stadsplanerare att tänka om många gånger. Således även idag och bara under de senaste decennierna har det skett mycket i stora och små städer.

För dig som planerar att köpa villa är det viktigt att du inte bara ser till själva huset, till exempel storleken, designen och den omedelbara uteplatsen, utan också den övergripande stadsplaneringen. Passar området din livsstil? Pågår det nya projekt som kommer att påverka möjligheterna till att pendla eller springa långa rundor? Är det nära till butiker?

Se över dina behov

Det är av yttersta vikt att du verkligen tar dig en funderare över vad du vill få ut av ditt nya bostadsområde. Ta reda på vilka möjligheter det ger dig men också vilka prospekt som finns för omnejden. Idag är det till exempel ganska vanligt att det görs planer för att motverka för många parkeringshus och att trycka tillbaka trafiken i landets städer. Det är också viktigt att det finns tillgångar till parker och andra grönområden och att det finns cykelvägar och hundgårdar. Om du kör elbil eller färdas med elscooter kanske du vill att det ska finnas laddningsstationer på vägen till jobbet?

För dig som har barn

Om du har barn eller planerar att utöka familjen vill du säkerligen ha bra tillgångar till både skola och ökad säkerhet. Du kan titta på en karta för att se vilka möjligheter det finns att ta dig till närmaste dagis eller skola, och om det innebär att du måste passera trafikerade områden eller inte. När du talar med din mäklare bör du också ta reda på om det finns många andra barnfamiljer i området och om det finns närliggande aktiviteter som till exempel bibliotek, fritidsgårdar eller gymnastikhallar.

Tänk också på att du ska bo i villan året runt. Om du tittar på bostäder under sommaren råder det andra förhållanden än under vintern, och vice versa. Skriv en lista på vad som är viktigast för dig och hushållets övriga medlemmar för att göra ett så lyckat villaköp som möjligt.

kalle